Tujuh usahawan Sarawak diiktiraf pada EOYS
  • Home
  • News
  • Tujuh usahawan Sarawak diiktiraf pada EOYS

Tujuh usahawan Sarawak diiktiraf pada EOYS

By In News On January 25, 2024


KUCHING: Tujuh usahawan negeri ini telah diiktiraf pada Anugerah Usahawan Terbaik Sarawak (EOYS) yang diadakan di sini, malam Rabu.

Antara penerima ialah Pengarah Urusan Kumpulan Harbour-Link Datuk Francis Yong Piaw Soon yang juga merupakan alumni EOYS yang menerima Anugerah Keusahawanan Cemerlang Sarawak atas kepimpinannya yang berwawasan, menyumbang kepada pertumbuhan hasil yang mampan dan pengiktirafan perolehan, termasuk Forbes Asia’s Best Under A Billion 2023.

Selain itu, Lin Kok Kiat dinamakan Usahawan Baharu manakala William Liang Tak Chiang, Ch’ng Bee Lian, Dayang Azizah Abang Zaidan, Fam Khing Foh, dan Datuk Lau Nai Hoh menerima anugerah Usahawan Master.

Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg menyempurnakan penyampaian anugerah berkenaan yang mengiktiraf sumbangan cemerlang mereka kepada pembangunan Sarawak.

Dalam ucapannya, Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan, memuji Dewan Perniagaan dan Industri Sarawak (SCCI) kerana menganjurkan EOYS.

“Anugerah ini memainkan peranan yang sangat penting dalam mempromosi dan mengiktiraf amalan dan pencapaian cemerlang dalam bidang keusahawanan.

“Ia berfungsi sebagai platform untuk memotivasikan usahawan untuk berusaha mencapai kecemerlangan dalam pelbagai aspek perniagaan mereka.

“Saya percaya anugerah ini boleh memberi inspirasi kepada usahawan lain untuk mengamalkan amalan terbaik, memupuk inovasi dan menyumbang secara positif kepada masyarakat dan Sarawak secara keseluruhannya,” katanya.

Awang Tengah menekankan langkah proaktif kerajaan Sarawak untuk menyokong perusahaan kecil dan sederhana, termasuk inisiatif seperti Dana Pemerkasaan dan Pemulihan Perniagaan (BizFund) dan pelbagai skim pinjaman.

“Kami juga akan terus menyediakan bantuan kewangan dalam bentuk pinjaman mudah sehingga RM50,000 di bawah Skim Kredit Mikro Sarawak (SKMS) untuk usahawan mengembang atau mempelbagaikan perniagaan mereka pada kadar faedah sifar atau kadar faedah rendah.

“Bagi usahawan Bumiputera dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan, bantuan kewangan dalam bentuk pinjaman mudah sehingga RM250,000 disediakan di bawah Skim Pinjaman Industri Kecil dan Sederhana (SPIKS),” katanya.

Beliau berkata kerajaan juga menyediakan geran melalui Graduan Ke Arah Keusahawanan (GERAK), Usahawan Teknikal dan Vokasional (USTEV) dan Program Go Digital untuk membantu graduan, lepasan sekolah dan PKS memulakan dan mengembangkan perniagaan mereka.

Mengenai kepentingan rangka kerja Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG), Awang Tengah menggalakkan usahawan untuk memanfaatkan kemudahan pembiayaan hijau InvestSarawak.

“Saya ingin menggesa usahawan kita untuk mengambil kemudahan pembiayaan hijau ini untuk menyokong inisiatif peralihan kemampanan mereka,” katanya.

Dilancarkan pada 2004 oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan dengan kerjasama SCCI dan Ernst & Young, EOYS telah mengiktiraf lebih 70 usahawan, mempamerkan bakat dan kepimpinan keusahawanan Sarawak.

News Source: https://www.utusanborneo.com.my/2024/01/25/tujuh-usahawan-sarawak-diiktiraf-pada-eoys


About the Author

admin